ЗАЧУВАНИ ДРАМИ ОД СОФОКЛЕ

Од Софокле се зачувани седум трагедии, како и една сатирска драма, зачувана во поголем обем. Сите се преведени на македонски јазик:
1. Софокле, Антигона, Филоктет (Sophocles, Antigone, Philoctetes). Препев од старогрчки, Љубинка Басотова. Мисла, Скопје, 1990.
2. Софокле, Ојдип тиранин, Ојдип на Колон (Sophocles, Oedipus tyrannus, Oedipus Coloneus). Препев од старогрчки, Даница Чадиковска. Мисла, Скопје, 1991.
3. Софокле, Трахинки, Ајант, Електра (Sophocles, Trachiniae, Ajax, Electra). Препев од старогрчки, Даница Чадиковска. Зумпрес, Скопје, 1995.
4. Сатирски драми: Еврипид Киклоп, Софокле Ловечки кучиња (Dramata satyrica: Euripides Cyclops, Sophocles Ichneutae). Препев од старогрчки, предговор и белешки Даниела Тошева-Николовска. Магор, Скопје, 2012.

Author: Даниела Тошева

Јас сум класичен филолог, професор на Институтот за класични студии, на Филозофскиот факултет во Скопје. Предавам предмети од областа на античката книжевност и култура. Еден од моите интереси од областа на класиката е античката драма, особено античката комедија, која беше предмет на истражување во мојата докторска дисертација. Оваа страна е наменета не само за студентите на класични студии, туку и за љубителите на античката драма, кои ќе добиваат корисни информации за драмските видови и за театарот и театарската продукција во антиката.

Leave a comment